468x60 Ads

­
Motorok
A 160, A 160 BlueEFFICIENCY, A 180, A 180 BlueEFFICIENCY, A 200 és A 200 TURBO

Az A-osztály benzines motorjaira mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy unalmasak. És egészen biztos, hogy rászolgálnak a dicsérő szavakra. Mérnökeink mindent megtettek, hogy biztosítsák ezeknek a motoroknak a nagyszerű teljesítményét. Választhatja az A 160-at 70 kW (95 LE), az A 180-at 85 kW (116 LE) vagy az A 200-at 100 kW (136 LE) teljesítménnyel. Már a belépő szint típusai is nagyszerű, 140 Nm-es csúcsnyomatékot nyújtanak 3500 és 4000 1/min fordulatszám között. Az A 200 185 Nm-t teljesít 3500 és 4000 1/min fordulatszám között, az A 200 TURBO pedig az 1800 és 4850 1/min közötti fordulatszám-tartományban leadott 280 Nm-rel vezeti a listát.


Ügyel a környezetre és az Ön pénztárcáját is kíméli: az ECO automatikus leállítási funkció, amely az A 160 BlueEFFICIENCY és az A 180 BlueEFFICIENCY kézi kapcsolású sebességváltóval szerelt változataihoz lesz elérhető. Ez a funkció közlekedési lámpáknál és dugóban a motor automatikus leállításával csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, és ebből következően a károsanyag-kibocsátást is. A motor azonnal újraindul, amint sebességbe kapcsolja az autót.

(A 160: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 6,2–7,0 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 148–166 g/km; A 160 BlueEFFICIENCY: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 5,8–6,2 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 139–149 g/km; A 180: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 6,6–7,1 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 157–169 g/km; A 180 BlueEFFICIENCY: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 6,1–6,5 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 146–154 g/km; A 200: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 7,2–7,4 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 172–176 g/km; A 200 TURBO: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 7,9–8,1 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 187–192 g/km)[1]

A 160 CDI, A 180 CDI és A 200 CDI

Az A-osztály közös nyomócsöves dízelmotorjai gondoskodnak a magas teljesítményről és az alacsony üzemanyag-fogyasztásról. Adataik önmagukért beszélnek, és a kézi kapcsolású sebességváltóval felszerelt A 160 CDI kupé esetében különösen meggyőzőek: ezt a modellt a 2007-es Környezetkímélő Gépjármű Díjjal tüntette ki az „Öko-Trend” környezetvédelmi kutatóintézet, mivel az indoklás szerint „az egyik leginkább környezetbarát gépkocsi a hagyományos hajtásrendszerrel rendelkező járművek között”. Az alkalmazott, átfogó vizsgálatok során a motor meggyőzően alacsony üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket, illetve zajszintet produkált – 60 kW (82 LE) 180 Nm-es legnagyobb forgatónyomatékkal, amely 1400 és 2600 1/min fordulatszám között rendelkezésre áll, 4,9 l/100 km átlagos üzemanyag-fogyasztással.

Az A 180 CDI 80 kW-ot (109 LE-t) teljesít, és 1600-tól 2600 1/min fordulatszámig 250 Nm nyomatékkal rendelkezik. A sorozat csúcsmodellje 103 kW-os (140 LE-s) teljesítményével és 1600 – 3000 1/min között rendelkezésre álló 300 Nm-es (AUTOTRONIC sebességváltó esetén 280 Nm-es) forgatónyomatékával mindig csak egy dolgot juttat majd eszébe: a várható utazás élményét.

(A 160 CDI kupé kézi kapcsolású sebességváltóval: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 4,5–4,9 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 119–128 g/km; A 180 CDI: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 5,0–5,8 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 134–154 g/km; A 200 CDI: kombinált üzemanyag-fogyasztás: 5,3–6,0 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 138–159 g/km)[1]


Kézi kapcsolású sebességváltó

A vezetési élmény beállítottság dolga. Az A-osztály az alapfelszereltség részeként kézi kapcsolású sebességváltóval rendelkezik, amelynek rövid utakon járó karja pontos és könnyű váltásokat tesz lehetővé. Az A 150, az A 170, az A 200 és az A 160 CDI ötfokozatú, kézi kapcsolású sebességváltója, illetve az ennek az A 180 CDI, az A 200 CDI és az A 200 TURBO típusokba szerelt, hatfokozatú változata minden fordulatszám-tartományban szavatolja az élvezetes vezetést.

AUTOTRONIC fokozatmentes automata sebességváltó

Akár sportosan, akár nyugodtan vezet, a sebességváltás az A-osztály esetében mindig könnyedén megy. Különösen az AUTOTRONIC fokozatmentes automata sebességváltóval, amely rendelhető felszerelésként választható. Kiváló emberismerő, és az „S” sport üzemmódban alkalmazkodik az Ön vezetési stílusához – magas fordulaton sportos, alacsony fordulatszámon nyugodt. A „C” kényelmi üzemmód valamivel alacsonyabb fordulatszámok mellett lágyabban gyorsít, és kevesebb üzemanyag-fogyasztást eredményez. A fokozatmentesen változó áttételnek köszönhetően az AUTOTRONIC sebességváltóval felszerelt A-osztály úgy gyorsul, hogy közben egy pillanatra sem szakad meg a vonóerő. Ez azt jelenti, hogy a motorerő folyamatosan érvényesül a kerekeken, és a motor mindig a legkedvezőbb fordulatszám-tartományban működik.


Menetkényelem

A kényelem egyszerűen része az A-osztály alapfelszereltségének. Vegyük például az emelkedőn való elindulást segítő rendszert, amely automatikusan megakadályozza a gépkocsi visszagurulását, ha emelkedőn kell elindulni. Az alkalmazkodó lengéscsillapítási rendszer, a parabola tengely és az elektronikus vezérlésű szervokormány mindig pihentetővé teszi az utazást. A továbbfejlesztett felfüggesztés mellett a széles nyomtáv és a hosszú tengelytávolság is hozzájárul az autó menetkényelméhez. Természetesen az erőforrások is megteszik a magukét, teljesítményükkel bátran vállalnak bármely megmérettetést.

Mostantól a parkolás is különösen könnyű lesz: a rendelhető aktív parkolássegítő rendszer érzékeli, hogy elég nagy-e a parkolóhely, és automatikusan a megfelelő helyre kormányozza az A-osztályt. A vezetőnek csak annyit kell tennie, hogy finoman megérinti lábával a gáz- vagy a fékpedált. A rendszer ekkor automatikusan átveszi a kormányzást, és – egy vagy három manőverrel – leparkolja a gépkocsit a menetiránnyal párhuzamosan. A parkolás közben pedig természetesen végig az Ön ellenőrzése alatt áll az autó.

Üléskomfort

Hosszú utazás végén is úgy száll majd ki az autóból, mintha csak egy rövid szakaszt tett volna meg. Az A-osztály első és hátsó ülései kiváló oldaltartást nyújtanak. Az ergonomikus kialakítású háttámlák fokozatmentesen állíthatók. A megnövelt lábtér is olyan dolog, amitől jobban érzi magát az ember. A sportos vezetési stílus érdekében pedig a kívánságra elérhető sportülések gondoskodnak a tökéletes tartásról a kanyarokban. A sportülések kárpitozása ARTICO műbőr és Zandvoort szövet kombinációja.


Klímaberendezés

Nyáron frissítő levegő, télen akadálytalan kilátás: az alapfelszereltséghez tartozó klímaberendezés rendelkezik por- és pollenszűrővel, valamint belső keringetési funkcióval és hűthető kesztyűtartóval is, kívánságra pedig – a komfort csomag részeként – a THERMOTRONIC automatikus klímaberendezés is elérhető. Segítségükkel jobb és bal oldalon külön állítható a hőmérséklet. A berendezés állandóan biztosítja a kívánt hőmérsékletet, amely a kijelzőn látható. Közben pedig figyelembe veszi a külső hőmérsékletet, a páratartalmat és a napsugárzást. A műszerfalba épített terelőelem gondoskodik a huzat csökkentéséről. Kívánsága szerint beállíthatja, hogy a szellőzőnyílások automatikusan lezáródjanak. Az év hidegebb időszakaiban pedig értékelni fogja maradékhő-hasznosítás gombját, amely a motor leállítása után is gondoskodik a belső tér fűtéséről.


Többfunkciós kormánykerék

A többfunkciós kormánykerék segítségével a vezető könnyedén szabályozhatja a kívánságra elérhető audiorendszerek hangerejét, vagy kezelheti a rendelhető telefont. A többfunkciós kormánykerék további kezelőelemei segítségével információkat jeleníthet meg a műszerfalon, illetve egyéb beállításokat változtathat meg. Közben végig mindkét kezét a kormánykeréken tarthatja, és teljes mértékben az útra összpontosíthat.

Kommunikáció

COMAND APS

Ha bármire szüksége van: a beépített, 6 lemezes DVD-váltóval rendelkező, COMAND APS vezérlő és kijelző rendszerben (rendelhető felszerelés) rengeteg üzenet és adat fut össze az Ön szolgálatában. A navigációs berendezés megmondja, merre menjen, egyetlen gombnyomással pedig híreket fogadhat SMS-ben. A COMAND APS és az Audio 50 APS nemcsak adatokat nyújt Önnek – a beépített rádióval és a DVD-lejátszóval fedélzeti szórakoztató központként is szolgálnak. Ráadásul az univerzális, illetve Bluetooth csatolóegységgel rendelkező mobiltelefon-előkészítésnek köszönhetően telefonhívásait is kényelmesen intézheti.

Harman Kardon® Logic 7® térhatású hangrendszer

Az A-osztályban soha nem tapasztalt zenei élményben lehet része, a rendelhető Harman Kardon® Logic 7® térhatású hangrendszernek köszönhetően. Ez a berendezés az egyedileg megtervezett hangzás érdekében teljesen digitalizált jelfeldolgozási funkcióval rendelkezik. A tíz erős hangszóró összesen 450 W teljesítménnyel sugározza a zenét az utastérben. A kiváló hangszórókat kifejezetten a belső tér sajátosságaihoz hangolták, hogy minden körülmények között biztosítsák a lélegzetelállító hangzást – bármi is legyen a zene forrása.

A rendszer részét képezi a még nagyobb zenei hatást garantáló mélynyomó, valamit egy hatcsatornás DSP (digitális jelfeldolgozású) erősítő. Ezeknek az alkotóelemeknek az együttműködése DVD-k lejátszása esetén lenyűgöző, 5.1-es hangzást nyújt (csak a COMAND felszereléssel együtt).


Biztonság

Mérnökeink a biztonság terén egy pillanatra sem hagyják abba a fejlesztést. Az ellenőrzött gyűrődő zónával rendelkező, egyterű kialakításon túl az A-osztályban is sok fontos műszaki megoldás tetten érhető, amelyek még biztonságosabbá teszik a vezetést, és segítenek megelőzni a baleseteket. A légzsákok, az ütközést érzékelő fejtámlák, biztonsági övek és a vészhelyzeti világítás mind részei a passzív biztonsági rendszernek. Intelligens funkciók, például az ESP® Elektronikus Menetstabilizáló, a blokkolásgátló fékrendszer (ABS), a fékasszisztens (BAS) vagy az adaptív féklámpák segítik Önt abban, hogy már a kezdeti szakaszban elkerülhesse a kritikus közlekedési helyzeteket.


Aktív biztonság

Az aktív biztonsági rendszert az ESP® Elektronikus Menetstabilizáló, a blokkolásgátló fékrendszer (ABS) és a fékasszisztens (BAS) alkotja. Ezek együttes erővel segítik Önt a nehéz helyzetek kezelésében.

Ha autóját a megcsúszás veszélye fenyegeti, akkor az ESP® képes célzottan, egyenként fékezni a kerekeket, és szükség esetén szabályozza a motorteljesítményt is. Az ABS biztosítja, hogy gépkocsija vészfékezés közben is kormányozható maradjon. A BAS pedig a fékpedál működtetésének sebessége alapján képes felismerni a vészfékezést, és ilyenkor egy pillanat alatt a maximális féknyomást alkalmazza, így segít csökkenteni a féktávolságot. A teljes fékerő automatikus alkalmazása ellenére nem blokkolnak a kerekek, mivel a blokkolásgátló fékrendszer (ABS) pontosan szabályozza a fékerőt, így a gépkocsi kormányozható marad. Az adaptív féklámpa is hozzájárul a biztonsághoz: 50 km/h fölötti vészfékezés esetén másodpercenként többször villannak fel a féklámpák, hogy figyelmeztessék a hátulról érkezőket. Ha az A-osztály a fékezés végén teljesen megáll, miután 70 km/h sebességnél gyorsabban haladt, akkor automatikusan bekapcsolódik a vészvillogó.


Passzív biztonság

Egyterű építési mód

Az A-osztály által nyújtott magas szintű biztonság a formán is múlik. Ennek alapját az ellenőrzött gyűrődő zóna adja. Frontális ütközéskor a motor és a váltó a megdöntött padló mentén, az utastér alá csúszik. Ez a megoldás jelentős mértékben csökkenti az autó utasainak sérülésveszélyét. Az üléshelyzet pedig lényegesen magasabb, mint egy hagyományos személyautóban. Ez nemcsak abban segít, hogy jobban át lehessen látni a forgalmat, hanem oldalirányú ütközés esetén is előnyösebb.

Légzsákok

Az A-osztály az alapfelszereltség részeként rendelkezik adaptív első légzsákokkal és oldalsó fej-/mellkaslégzsákokkal (ezek nagyobb méretű oldallégzsákok, amelyek kiegészítő védelmet nyújtanak a fej számára). Rendelésre ablaklégzsákok is elérhetők, amelyek oldalirányú ütközés esetén, a hátsó oldallégzsákokkal együttműködve kiemelkedő biztonságot nyújtanak a hátsó utasok számára. A légzsákok külön-külön lépnek működésbe, azaz például egy oldalirányú ütközés esetén csak a megfelelő oldalon lévő légzsákok fúvódnak fel.

Ha jeladóval rendelkező, Mercedes-Benz gyermekülést rögzít az első utasüléshez, akkor a rendelésre elérhető, automatikus gyermekülés-érzékelő megakadályozza az első légzsák felfúvódását. Ilyenkor az övfeszítő és az oldalsó fej-/mellkaslégzsákok, illetve az ablaklégzsák továbbra is működésre készen állnak, hogy megvédjék a fiatal utast.

Ütközéskor felkapcsolódó, vészhelyzeti világítás

Ha pedig baleset történik, és fontos az azonnali segítség, akkor az alapfelszereltség részeként számíthat a vészhelyzeti világításra is: amint a baleset hatására kioldódik valamelyik pirotechnikai rögzítő rendszer (pl. légzsák vagy övfeszítő), azonnal felkapcsolódik a belső világítás – feltéve, hogy be van kapcsolva az automatikus belső világítási funkció. Ha a gépkocsit felszerelték a rendelhető külső világítás csomaggal, akkor ütközés esetén a lábtérvilágítás is felkapcsolódik.


Design

Külső megjelenés

Lenyűgöző forma: az autó elejének emelkedő vonalától a dinamikusan ívelő tetőn keresztül a meredek esésű csomagtérajtóig – az A-osztály limuzin és az A-osztály coupé jellegzetes alakja semmi mással nem téveszthető össze. A rövidebb, gépi autómosást elviselő antennák éppúgy kellemes részletek, mint a karosszéria színére fényezett külső tükrök, ajtókilincsek és oldalsó küszöbborítások. Minden egyes nézőpontból a lekerekített felületek és a kiemelkedő élek izgalmas összjátékát figyelheti meg a szemlélő. És a hátulnézet is a modern autótervezés legjobb oldalát mutatja. Az alacsonyabbra helyezett hátsó lámpák és az áttervezett hátsó lökhárító szélesebbé teszik az autó megjelenését, és ezzel olyan hatást keltenek, mintha még szorosabban ragaszkodna az úthoz.


Belső tér

Az A-osztály utastere egyesíti a nagyvonalú méreteket és a különlegességet. Mind az első ülések, mind a hátsó rész a legmagasabb szintű komfortot nyújtja az utasok számára, ami többek között az ergonomikus kialakítású üléseknek köszönhető. Az utasteret körülölelő, nagyméretű ablakok is hozzájárulnak a kellemes légkörhöz – a rengeteg fény mindig derűs környezetet teremt. Az utasok a kupé esetében az EASY-ENTRY rendszer segítségével könnyebben szállhatnak be a hátsó ülésre, hiszen az első ülések nemcsak előrehajthatók, hanem előre is csúsznak. A limuzinban is hasznos részleteket találunk, amelyek kellemesebbé teszik az utazást: a hátsó ülés lehajtható, középső kartámasza síalagutat rejt, amely tökéletesen alkalmas terjedelmes, hosszú tárgyak, például sílécek elhelyezésére.


Variálhatóság

Tudatos átváltozóművész

Az A-osztály tágas belső tere túlságosan is kellemes ahhoz, hogy pusztán két pont közötti utazásra használja. A variálható kialakítás kifejlesztésének az volt a célja, hogy bármilyen feladatra rugalmasan használható autó jöjjön létre.

Ennek köszönhetően a limuzin változatban, az 1/3 – 2/3 arányban osztott hátsó üléspárnák függőleges helyzetbe állításával és a háttámlák előrehajtásával teljesen sík rakodófelület alakítható ki, amelyet nem szakít meg semmiféle kiemelkedés. Az állítható magasságú csomagtérpadló külön tárolószintet rejt. A rendelhető EASY-VARIO-PLUS rendszer segítségével pedig kiszerelheti mindkét hátsó üléspárnát és az üléstámlákat, hogy megnövelje a csomagteret. Hajtsa előre vagy vegye ki az első utasülést is, és a rakodótér nem kevesebb, mint 1995 literre nő.

A kupé változatban is rengeteg helyet talál, amelyet saját igényeihez igazíthat. A hátsó üléstámlák és üléspárnák 1/3 : 2/3 arányban osztottak, így szükség esetén, a csomagtér növelése érdekében lehajthatja az üléstámla egyik részét, miközben továbbra is helyet biztosíthat a hátsó utas számára. Kívánságára beszereljük az EASY-VARIO rendszert, amely még nagyobb és még rugalmasabban használható csomagteret biztosít.

Felszereltség és tartozékok

Alapfelszereltség

Kipufogóvég - Acél, ovális
Külső tükrök burkolata - Karosszéria színére fényezve
Ablakemelő - 2 db egy gombnyomással is működtethető, elektromos ablakemelő
Hátsó lámpák - Hengeres stílus, meander, világos
Hűtőrács - Sötétszürke
Kárpitozás - „Mechelen“ szövet (fekete/orient beige) „Namur“ szövet (fekete-többszínű)
Kerekek - 15 collos, acél, 6 lyukú dísztárcsákkal, illetve kívánságra az összes többi kerékméretben és stílusban
Fényszórók - Áttetsző burájú fényszóró
Lökhárító - Karosszéria színére fényezve
Ajtókilincsek - Karosszéria színére fényezve
Középkonzol díszítőelemei - Fekete, magas fényű

A-osztály alapfelszereltség

Az A-osztály már a alapfelszereltséggel is képes azt a bizonyos pluszt nyújtani a komfort terén. A karosszéria színére fényezett lökhárítók és a nagyobb tükörlapokat magukba foglaló külső tükrök is hozzájárulnak a minőséghez és a stílushoz, csakúgy, mint a karosszéria színére fényezett ajtókilincsek. A hűtőrács sötétszürkére fényezett lamellái nemes hatást kölcsönöznek az autó elejének. Az esztétikus, áttetsző burájú fényszórók is fokozzák az egyedi jelleget. A 15 collos, 7 lyukú stílusban készülő keréktárcsák, valamint az összes többi kerékméretben, illetve sokféle stílusban elérhető változatok teljessé teszik az autó klasszikus megjelenését. A belső térben ragyogó fekete díszítőelemek emelik ki a Mechelen vagy Namur szövetből készülő üléskárpitozást. Az első elektromos ablakemelők az alapfelszereltség részeként egy gombnyomással engedhetők le és húzhatók fel.

ELEGANCE

Kipufogóvég - Nemesacél, ovális, polírozott
Külső tükrök burkolata - Karosszéria színére fényezve
Ablakemelő - 2 db egy gombnyomással is működtethető, elektromos ablakemelő
Hátsó lámpák - Hengeres stílus, meander, világos
Hűtőrács - Atlasz-szürke, króm díszlécekkel
Kárpitozás - „Bastogne“ szövet (fekete/orient beige/alpaka szürke)
Kerekek - 16 collos, 10 duplaküllős könnyűfém keréktárcsák
Fényszórók - Áttetsző burájú fényszóró
Lökhárító - Karosszéria színére fényezve, króm díszcsíkkal
Ajtókilincsek - Karosszéria színére fényezve
Középkonzol díszítőelemei - Mirtuszfa

A-osztály ELEGANCE

Az ELEGANCE kivitel a gépkocsin körbefutó, króm díszcsíkokkal hangsúlyozza különlegességét. Az atlasz-szürke hűtőrácsot és a ködlámpákat is a krómdíszítés ékesíti, az autó hátulján pedig polírozott, nemesacél kipufogóvég ragyog. A külső benyomás finoman harmonizál a kiváló minőségű belső térrel, ahol az elegáns mirtuszfa cognac díszítőelemek hirdetik a felszereltségi szint különlegességét. Ezt szolgálja a Bastogne*[1] szövetkárpitozás, és a kormánykerék, a váltókar és a kézifék-fogantyú ehhez illő, finom bőrborítása is. A kényelmes, tárolórekeszt is magába foglaló kartámasz és a komfortülés csomag gondoskodik arról, hogy még a leghosszabb utakat is ellazultan élvezhesse.

AVANTGARDE

Kipufogóvég - Nemesacél, ovális, polírozott
Külső tükrök burkolata - Karosszéria színére fényezve
Ablakemelő - 2 db egy gombnyomással is működtethető, elektromos ablakemelő elöl
Hátsó lámpák - Hengeres stílus
Hűtőrács - Irídium ezüst, króm díszlécekkel
Kárpitozás - „Bastogne“ szövet (fekete/alpaka szürke), az oldalpárnákon ARTICO bőr
Kerekek - 16 collos, 5-küllős könnyűfém keréktárcsák
Lökhárító - Karosszéria színére fényezve, króm díszcsíkkal
Ajtókilincsek - Karosszéria színére fényezve
Középkonzol díszítőelemei - Füstezüst színű, csiszolt alumínium

A-osztály AVANTGARDE

Az AVANTGARDE kivitel az A-osztály sportos erényeit hordozza: a lökhárító borításának hangsúlyosabb V-alakja és a hűtőrács irídium ezüst lamellái biztosítják, hogy kitűnjön a tömegből. A karosszéria színére fényezett lökhárítók tökéletes összhangban vannak az autón körbefutó, króm díszcsíkokkal, és magabiztos, elegáns stílusról gondoskodnak. A ködlámpák is kifogástalanul illenek az összképhez. Az autó hátulját az ovális, polírozott nemesacél kipufogóvég, a hátsó lámpák és a lökhárítón lévő, diffúzor látványát idéző, fekete betétek teszik jellegzetessé. Az erőt sugárzó, 5-küllős könnyűfém keréktárcsák pedig az AVANTGARDE kivitel dinamizmusát hangsúlyozzák. Belül a füstezüst színű, csiszolt alumínium díszítőelemek teremtenek sportos hangulatot, amelyet tovább fokoz a Bastogne szövetkárpitozás és az ARTICO műbőr, illetve a kormánykerék, a váltókar és a kézifék-fogantyú finom bőrborítása.[1]
A tárolórekeszt rejtő, első kartámasz és a komfortülés csomag biztosítja, hogy az utasok még a leghosszabb utazás végén is kellemesen érezzék magukat.

Méretek


Bővebb információ: Mercedes-Benz Magyarország